Γυρίζοντας τον καιρό, στην εποχή της Βενετίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας διαπιστώνουμε ότι η πόλη των Χανίων είχε αναπτύξει εμπόριο και ναυτιλία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης και των επικρατέστερων καιρικών συνθηκών, δημιούργησε την ανάγκη για το ενετικό λιμάνι.
Ο βενετσιάνικος φάρος των Χανίων είναι χτισμένος πάνω σε φυσικό βράχο. Αρχικά λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας, ενώ τα αρχιτεκτονικά στοιχεία συνδέονται με την κρητική παράδοση και διαμορφώθηκε από την ύστερη ενετική περίοδο και μετά, καθώς έχει πάρει τη μορφή που βλέπουμε τώρα.
Μοιάζει περισσότερο με έναν μιναρέ στην εξωτερική εμφάνιση και στο εσωτερικό, καθώς και μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στο μπαλκόνι με τον γυάλινο πύργο. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί δεν μπορούν να ομαδοποιήσουν την αρχιτεκτονική με έναν από τους τυπικούς φάρους, καθώς ούτε έχει κατοικία για τους φρουρούς λόγω του γεγονότος ότι είναι μέρος μιας κατοικημένης περιοχής.
Το ύψος του φάρου φτάνει τα 21 μέτρα ενώ το φως ανάβει σε απόσταση επτά μιλίων. Είναι ένα κόσμημα της πόλης των Χανίων και εμπορικό σήμα, καθώς και ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του κόσμου.